Ruby Saw: Pillangó-hatás

2019. november 5., kedd

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg: 
"Egy féltőn óvott huszonkét éves lány. A védelmező Apa és három férfi, akik a lány kegyeit szeretnék elnyerni.
Liv Jackson újabb esélyt kap egy hatalmas csalódás után Rob Pierce képében, esélyt a szerelemre, de nem tudja hogyan kezelje tapasztalat híján.
Az évekkel ezelőtti, múló bánat helyét úgy látszik egy következő veszi át, amikor hirtelen újabb lehetőséget kap Hiro Shentől. De hogy Liv még jobban összezavarodjon feltűnik a fájdalmas múlt is: Jay Cullen.
A fiatal lány csak szerelemre vágyik, és ezért semmitől sem retten el. A három férfi egymásnak feszül a szívéért.
De az Apa ehhez vajon mit szól?"

Először is: köszönöm szépen Ruby, hogy gondoltál rám és megbombáztál a könyveiddel. Régóta szemeztem én már velük, de nyáron akcióban az első két rész ingyenes volt és pont megjelentés két napra rá ajánlattal is, szóval mindenképp ideje volt már, hogy sorra kerítsem Olivia Jackson történetét. És ugyan előre bocsátottad, hogy nyugodtan legyen őszinte, mert tudod, hogy ez még nem az igazi... azért nem gondoltam, hogy ennyire ki fog akasztani a főszereplő!

KÁVÉ [Forrás: Pinterest]
Kezdjük sorban, mondom a pozitívumot: a borító mindenképp erős, szép, igényes, figyelemfelkeltő. A másik jó dolog pedig, hogy nagyon olvastatja magát a történet! Ez már jó irány, már csak finomítani kell a dolgokon.

A történet tök átlagos, csak picit meg van csavarva egy random szerelmi négyszöggel (igen, jól olvastad kedves Olvasó, négyszög) és egy Apával, aki nekem túl idilli volt. De mielőtt rátérnék a karakterek nézzük magát a sztorit: Liv egy 22 éves csajszi, aki négy évi remeteségben élt, mert egy csúnya csalódás után megzakkant a lelkem és megvagdosta magát, apa ezért bezárta kb. a lakásba. Már ez a szituáció is borzalmas, mert nem ez kellene, hogy megoldás legyen az ilyen gondokra, de ez a kisebbik baj. Annál rosszabb, hogy a történet megy-megy-megy, de annyira gyorsan halad, hogy nincsenek a részletek kidolgozva. Liv motivációja, a fiúkkal való kapcsolata sehogy sincs kifejtve, csak le van írva, hogy megjelent az egyikük, majd hirtelen a másikuk és a harmadik is teljesen indokolatlanul bukkan fel. De jó, egye-fene, első könyv, mindenkinek valahol el kell kezdeni. A végkifejlett szerintem borzalmasan klisés és nyálas lett, ezért most biggyesztek ide egy [SPOILER] feliratot, hogy ne jelölje ki, akit érdekelne a könyv.
[SPOILER INDUL!] Tehát Jay felbukkanása felesleges volt. A két fiúval tök jó hármas helyzeteket lehetett volna alkotni, de így csak beleerőltették Őt a jelenetekbe, hogy a végén legyen egy szomorú végkifejlet azzal, hogy hirtelen úgy dönt a pali, hogy felcsavarodik egy fára. Hiteltelen az egész, mert Jay négy évig le se szarta Liv fejét, most meglátja és máris belehal, hogyha a lány nem szereti viszont. Az érzelmek nem így működnek, bármennyire is szeretné az ember lánya. (Lábjegyzet: a második részben a felébredt érzelmek már sokkal jobban vannak ábrázolva ;) )[SPOILER VÉGE!]

A történet tehát jó lenne, de még vagy 50-100 oldalt simán elviselne több részlettel és kidolgozottsággal. És akkor nézzük a csodálatos karaktereket!

Olivia Jackson életem legrosszabb női szereplője. Nem elég, hogy szűzk#rva, de még egy idegesítő p#csa és nonstop káromkodik. Ez nagyon nem tetszett benne, mert értem én, hogy nap mint nap káromkodunk, de olvasni és habos-babos sztorikat akarok, nem olyanokat, hogy a női szereplőm nonstop baz'megezik. Pedig én is csúnya szájú vagyok, de kifejezetten zavart ez a része. 
A másik meg, hogy mindenki Livre veri. De mégis miért? A leírás alapján tök átlagos a csaj, de hirtelen mindenki Őt akarja megd#gni. Hiro esetében az elején még átjött, hogy egyébként csak tiszta szexualitás lenne a részéről, de pár oldallal később, már ölelni és csókolni akarta a lányt. Miért? Hova lett a nyers ösztön? Mi történt, hogy hirtelen váltott? Ezeket jobban ki kellett volna dolgozni.

[Forrás: Men's haircuts]
Akkor jöjjön pár szó Shenről, a szamurájról, aki a hátán vitte az egészet. Komolyan, a pali nagyon jó fej volt, az egyetlen felnőtt, aki használta is az eszét. A random ajánlatot figyelmen kívül hagyom, mert semmi felvezetése és értelme nem volt, de tetszett, hogy Shen esetében lassan megjelent a szexuális vonzalom, aminek mégis később képes volt józan ésszel ellen állni. Tiszteletem!

Rob... a hőscincér. A pasi annyira 2D-s, hogy az valami hihetetlen. Liv az első perctől bunkó vele, a palit meg beindítja. Halló? Ez mi? Ilyen nincs, ne már! Még a kávézós flörtölés jó is lenne, ha nem bunkónak jönne le belőle a főszereplőnk. De csak tovább építette az ellenérzéseimet. Kár, pedig bírtam a türkizkékszemű ördögöt az elején. A végére ugyan elmúlt a varázs, de se baj, tudtam, hogy van egy folytatás, bíztam benne (mondjuk elspoilereztem magamnak, de semmi baj).

A többi karakterre nem akarok karaktert pocsékolni, mert Dylan szemszöge szintén megmarad a papíron, semmi életszerű nincs benne, Jay meg nem tudom, hogy minek kellett.

És akkor a kivitelezés: az én ekönyv formátumommal volt a baj, vagy valóban hiányoztak belőle a kötőjelek a párbeszédektől? Összefolyt az egész, mondjuk egész hamar rájöttem, hogy ki mikor beszél, de ez csak igényesség. (Vagy konvertálásnál valami elcsúszott.) A borítót már dicsértem, a belbeccsel pedig egy bajom van: az összes szereplő szemszöge. Sokkal, de sokkal jobb lett volna, hogyha külső szemlélőként mesél az egészről Ruby, vagy csak Liv szemszögéből - mondjuk úgy az egész sztori kb. borul, vagy újra kell gondolni, mert van amit ugye a fiúktól tudunk meg csak.
Nagyon sok volt a körmondat, a túlmagyarázás. Egy-egy kérdés, vagy mondat nagyon erőltetett volt, illetve szókincs!! Nagyon sokszor szerepel a "marni" ige benne, belemart, felmart, stb. Lehet azt máshogy is kifejezni ám :)

Összességében Liv miatt és a hiányos történet miatt kell levonnom csak belőle, egyébként erős első könyv lenne ez, de kellett volna még neki idő, hogy jobban ki legyen ez dolgozva. Meg egy szerkesztő, aki tényleg tapasztalt és segítőkész. Ja, és egy fontos kérdés: miért lett Pillangó-hatás a címe? Csak mert nem igazán látom bele, hogy mi köze a fogalomnak a történethez... (már ha egyáltalán ehhez van köze, mert ugye az nem kötőjeles és legalább négyszer írtam el.)

Köszönöm a lehetőséget még egyszer, jövök a második rész értékelésével hamarosan!


Téma: new adult, romantikus, kortárs
Korosztály: 16+ évesek
Terjedelem: 238/214 oldal
Kötés: puhatáblás, e-könyv
Sorozat: Pillangó-hatás 1.
Írta: Ruby Saw
Kiadó: MyBook, magánkiadás
Megjelenés éve: 2018/2019

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.