Karen M. McManus: Lehull a lepel

2019. március 27., szerda

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg: 
"Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?"




Ugyan már 2018-ban megjelent a Maxim kiadó gondozásában a könyv, mégis hiába keltette fel a figyelmemet a fülszöveg, nem igazán mertem belekezdeni. Aztán sorra jelentek meg a jobbnál-jobb értékelések, dicséretek, aztán már kétszer is láttam benn a könyvtárban, így végül kivettem. És nagyon örülök, mert jó könyv volt!

Az agy - Bronwyn [Forrás: Pinterest]
Kezdjük az alapszituval: középiskolások épp elzárásra igyekeznek, ahol aztán az első furcsaság után tragédia történik – az egyikük meghal. Lehetne ez véletlen, ám már ott látszik, hogy a srác allergiás sokkot kapott és nem egy darázscsípésre, hanem mogyoróra allergiás. Végül megerősítik, hogy Simon, az áldozat mogyoróolajat ivott, ami azonnali fulladáshoz vezetett, főleg az Epiden nélkül. Azonban itt jön a kérdés: a srác tudott erről, igyekezett kerülni mindenféle mogyorós érintkezést is. Tehát: valaki hidegvérrel megölte Őt. De ki? És miért? Simonon kívül még négyen tartózkodtak a teremben így azonnal rájuk terelődik a gyanú, később pedig tovább bonyolódik a helyzet. 

A bűnöző - Nate [Forrás: Pinterest]
Természetesen ez csak egy gyors felvázolása volt az első két fejezetnek, mert azonnal ezzel indul a sztori. Innentől pedig egy érdekes nyomozásnak lehetünk szemtanúi, vagyis inkább a gyanúsítottak vívódásainak és sunyi titkainak leleplezésének. A fentebb említett áldozat, Simon, nem volt egy szent. Egy pletykaoldalt vezetett, ahol ugyan sosem írt ki neveket, mégis, mindenki rájött a monogramokból, hogy kiről szól az adott pletyka. A négy jómadár pedig természetesen rejtegetett egy-egy ilyen súlyos titkot, aminek a megtartásáért elég sok mindenre képesek lettek volna. Na, de ölni is? Azért még sem annyi az egész, hogy jól beverem az orrát, hogy rólam ne terjesszen ilyeneket. 

A négy gyanúsított (két fiú, két lány) mindegyike sztereotípiát erősít: adott a suli rosszfiúja, a sportoló tehetség, a szürke kisegér valamint a stréber tanuló. Ezzel az általánosítással nincs semmi baj, mert nem feltűnő és erőltetett. A négy szereplőt felváltva követjük a napok során, először természetesen egymásra is gyanakodnak, de hamar rájönnek, hogy semmi értelme az egésznek, így megpróbálnak rájönni hát, hogy ki akarhatta megölni Simont. 
A legjobb az volt a könyvben, hogy cirka 50 oldal után nagyon kíváncsivá tett és elég jól fenn is tartotta az érdeklődésemet az olvasás során. Az egyik kedvencem az elején felbukkanó Hank Budapest hadnagy volt, már ő sajnos nem szerepelt sokáig. 
Nekem picit talán a TV-sek figyelme volt erőltetett. Persze, nyilván, középiskolai tragédia, de nem egy lövöldözés, vagy bármi, ami ekkora figyelmet generálna – legalábbis szerintem. Ugye elméletileg Amerikában vagyunk, így ez sem épp valószerűtlen hozzáállás. 

A hercegnő - Addy [Forrás: Pinterest]
Sokkal érdekesebbek egyébként a titkok. Nate természetesen a rossz fiúhoz méltóan nem is igazán titkolja, hogy drogügyletekkel keresett egy kis pénzt, neki nem volt titka. Ellenben a többieknek annál inkább! Bronwyn, a stréberünk igazán méltó titkot rejtegetett a nagy csalással. Azt hittem az elején, hogy valami hatalmasabb horderejű lesz – de ha számomra nem is, számára annál inkább az volt. Sőt, inkább a családja számára, ez pedig a leírás alapján nagyon átjött. Hatalmasat csalódtak a mindig pedáns és okos kislányukban a szülők és ez eléggé érződik is, és cseppet sem zavaró. 

Az atléta - Cooper [Forrás: Pinterest]
A másik két jómadár sokkal, de sokkal izgalmasabb volt! Cooper, a tehetséges baseball játékos, akiről Te is elhiszed, hogy a nagy titka az, hogy doppingolt. Igazából ennél sokkal fajsúlyosabb a dolog és maximum egy megcsalásra gondolna az ember, de ezt a poént tényleg nem lövöm le.
Aztán a szürke kisegér, Addy. Aki ugyan szép, de amíg nem járt a másik menő sportolóval a kutya nem foglalkozott vele. Ezen Ő is annyira meglepődött, hogy megcsalta egyszer a barátját. Az Ő titka ennyi, de mégis, szerintem az egyik legerősebb katalizátor a történet során, az Ő és Cooper szálát élveztem igazán, a másik két szereplőnk pedig kellemes felüdülést jelentettek a kis lopott pillanataikkal. 

Összességében igen jó sztori kerekedett ki belőle, mondjuk a magyar címmel egyáltalán nem vagyok megelégedve, mert szerintem köze nincs hozzá, sőt, magához a nagy csattanóhoz tényleg nem sok. Ami egyébként eléggé erősen pofán fog vágni mindenkit, aki elolvassa, mert szerintem kb. mindenre gondolna megoldásként, csak erre nem. Nekem hatalmas pozitívum, hogy mindegyik karakter fejlődik, hatalmasat. Egytől-egyig képesek arra, hogy a saját komfortzónájukat elhagyják ennek érdekében és ilyet, valljuk be, elég ritkán szoktunk tapasztalni. 

Ajánlom a YA irodalom kedvelőinek, akik egy kicsit mást is szívesen olvasnának a fantasy-romantika vonalon kívül, ebben, nem fognak csalódni!



Téma: ifjúsági, krimi
Korosztály: 14+ évesek
Terjedelem: 382 oldal
Kötés: puhatáblás
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Írta: Karen M. McManus
Eredeti cím: One of Us Is Lying
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Megjelenés éve: 2017
Magyar kiadás: 2018


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.