Leiner Laura: Maradj velem

2019. január 13., vasárnap

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg: 
"Elérkezett az Iskolák Országos Versenyének hatodik napja, és a piros csapat szétesni látszik. A kezdetben barátságosnak tűnő megmérettetés egyre komolyabbá válik, a feladatok egyre megterhelőbbek, egyre fájóbb a családtagok hiánya, és a négy gyökeresen eltérő személyiségű diáknak egyre nehezebb igazi csapatként együttműködnie. Bizonyos helyzetek még a Szirtes gimi páratlan logikájáról és éles eszéről ismert matekosát, Újvári Hannát is komoly kihívások elé állítják. Vajon a csapat érdekei a fontosabbak, vagy a verseny során kialakult kapcsolatok? Van-e értelme sportszerűnek maradni, ha más is piszkosan játszik? Egyáltalán, lehet-e ez a játék több, mint egy jelentéktelen vetélkedő, amiről még senki sem hallott, és ahol színes ruhás diákok versenyeznek egy műanyag kupáért? És nem mellesleg: okos dolog-e beleszeretni valakibe, aki az egyik rivális csapat öltözékét viseli? 
A Maradj velem az Iskolák versenye-trilógia második része."


Megérkezett év végére az újabb (kötelező) Leiner Laura kötet, és a mindenki által várt Iskolák Országos Versenye sorozat második része választ adhatott több függőben maradt kérdésre. Vagyis inkább adhatott volna, de ugye nem sok kérdés volt az elsőben és még kevesebb magyarázatot kaptunk a másodikban. 

A történet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt; Hanna és Kornél tiszta heppi, a többiek pedig izgulnak, hogy mik lesznek a várható feladatok. Kezdeném a sorozat pozitívumaival, mert ha a negatívokat veszem előre, akkor sosem hagyom abba.

[Forrás: Pinterest]
Először is: a feladatok még mindig érdekesek! Nem unalmas, pici csavar mindig van benne (de Hanna mindig rájön, huehue, lepődjünk meg) és sosem lehet tudni, hogy ki nyeri az aktuális vetélkedőt. Ezen kívül a karakterek, de közülük is Lóri és Zsombi volt az a kettő, aki a legjobban megfogott ebben a részben (na, meg Kornél, de mivel ilyen Hanna-félével kokettál, sajnos lekerül a képzeletbeli listámról).
Lóri amilyen buta, annyira vicces – bár erősen sztereotípia szagú szegénykém, mivel ha gyúrós ember, akkor esze már nem lehet. Zsombi pedig amennyire idegesítő volt az elején a hisztijével, annyira normális és valószerű lett a közepétől kezdve. Az egyetlen, aki talán még a korának megfelelően viselkedett (illetve még Bernadett is). A többiek pedig egyszerűen nem léteznek. Vannak az arany csapatosok, akik flegmák és büszkék; aztán vannak a genyó sárgák; a kocka zöldek és természetesen a nagy haver feketék. De egyébként, hogy 16 csapat indult és mindenkinél ugyanazok a karakterek szerepeltek eléggé unalmassá tette az egészet (apropó, Hanna matekzseni, ehhez képest nem tud számolni; azt írta, hogy 40-en indultak a versenyen… na már most, 16x4 még testvérek között sem 40, hanem 64).
Titanilla is kapott végre egy kis szerepet azon kívül, hogy „átvonult bikiniben a színen”, de még mindig nem hiszem el, hogy egy Barbi-baba hogy lehet történelemtanár. TÖRTÉNELEM. Laura, szeretnélek megkérni, hogy ahelyett, hogy hülyeségeket irkálsz, inkább nézz utána a dolgoknak. 
A nagyi egyébként imádnivalóan őszinte, viszont egyetlen idős sem ért ennyire a modern technikához, nem hogy instragramozzon meg facebook telefonáljon az unokájával. Amikor engem a “modernebb” nagymamám végre megkért, hogy kísérjem el okostelefont venni, már én a harmadikat használtam… ennyire nem kapkodott vele, mert simán elérték, ha kellett, e-mailezésre meg beszélgetésre pedig a gépet használta. Ez megint eléggé kétséges nekem. 
[Forrás: Pinterest]

És akkor térjünk át a negatívumokra: rohadt sok szleng, ami teljesen indokolatlan és nem használják a fiatalok. Nem vagyok tinédzser, maholnap 24 éves leszek, viszont öcsém idén 18 lesz, és igenis első kézből tapasztalom az ifjúság hülyeségeit. Lóri szavajárása most divat az idióták között, mindenki bátya, meg bástya – de eddig ezt nem mondta, szóval a karakter hiteltelenné vált ebből a szempontból. Kocsis igazgató megint elhiszi, hogy jó dolog, hogyha egy 40+ ember akar lépést tartani a fiatalokkal. Minden korosztálynak megvan a maga szokása, zenéi, viselkedése, ruhái: a kettőt sosem érdemes keverni, mert csak kínos lesz. Nem vicces, hanem kínos: ez pedig az egész kötetben érződik, amikor ‘instagramon élőzik Kocsis’. Ezt ne, könyörgöm! 
Máté szerencsétlen meg annyira negatívan van feltüntetve! Már nem azért, de ha verseny van, akkor nem jópofizok és segítek a másiknak. Ez nem erről szól. Világ életemben utáltam azokat, akik nonstop lesni akartak és úgy túlélni a dolgozatokat. Versenyen meg kizárás jár érte, már nem azért. Erre ezek itt megállnak, segítenek a másiknak és még nyilván befejezik időben. Hagyjuk már :) 
Akkor megint visszatért a kedvencem: az egészséges életmód. Igen, mert nyilván ettől biztos, hogy nem lesz rákos az ember. Épp most kaptam a hírt, hogy a családban a katona, akinek eddig semmi baja nem volt, kórházba került, mert a tüdejében találtak egy daganatot. Jelezném: nem azért jelent meg, mert nem étkezett egészségesen… tehát Hannának ez az egyik legidegesítőtt szokása. Viszont egy pozitívumot megemlítenék, hogy legalább a pizzás rész vicces volt. 

[Forrás: SLR Lounge]
És itt van Laura az Antiinsta Mozgalom vezetője. Ennél jobb szót nem tudok erre mondani. Komolyan, ez a nő… mi baja van az instával? Értem én, hogy Hanna elvesztette az anyukáját, rájött, hogy rengeteg közös időt vett el tőle az internet - DE. És itt jön a hatalmas DE: ez megint nem változtat a dolgokon. Attól még, hogy elítéli ezeket, nem kell mindenkit szarszemétnek kijelenteni, mert instasztár vagy ilyesmi. Ezek az influencerek ebből élnek, mindenki tudja, hogy beállított kép, telenyomva reklámmal - de ennyi. Attól még nem egy utolsó férgek. 
És még tudnám folytatni a sort, de nem akarok tovább a negatív dolgokon kattogni, mert a végén be sem fejezem a trilógiát. 

Természetesen nyilvánvaló volt, hogy a fekete csapat ki fog esni, elvégre nem lenne a végére elég motivációja Hannáéknak, hogy meg akarják nyerni a versenyt és elverni Mátéékat. Már csak remélem, hogy nem lesz az egész egy hatalmas hiszti és sírás Kornél után… 
Összességében pedig inkább húzom a számat, mint dicsérem ezt a kötetet. Szerintem Laura ennél jóval többre és jobban képes. 



Műfaj: ifjúsági, young adult
Korosztály: 14-16 évesek
Terjedelem: 462 oldal
Kötés: füles, kartonált
Írta: Leiner Laura
Cím: Maradj velem (Iskolák versenye trilógia 2.)
Kiadó: L&L
Megjelenés éve: 2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.