Lakatos Levente: Barbibébi

2018. december 10., hétfő

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"BARBIBÉBINEK MEG KELL HALNIA – gondolják azok, akiknek a tizenhét éves botrányhősnő az elmúlt időszakban tönkretette az életét. Egyikük a tettek mezejére lép. Vajon ki az, aki egy nyári éjszakán emberölési szándékkal elgázolta a lányt?

A fiatalok körében a boldogság mértékegysége a siker és a csillogás. Azért, hogy ő lehessen a legtündöklőbb csillag, az ország híres énekesének barátnőjeként ismertséget szerzett Barbibébi nem habozik a legjobb barátait is elárulni. Tudatlan ámokfutásának a gázolás vet véget, amely során elveszíti emlékeit. Az incidenst követően kényszerképzetekkel küzdő, önveszélyes lány a saját maga által rögzített videonaplójából szembesül embertelen tetteivel és azzal a ténnyel, hogy a környezetéből szinte bárkinek lehetett indítéka a gyilkossági kísérletre.

LAKATOS LEVENTE első regénye, 2010-es megjelenését követően villámgyorsan megkapta a tabudöntögető jelzőt. A regény jelenlegi kiadása a szerző által 2018-ban átdolgozott változat."


2018 - Levente egységesítette az eddig megjelent könyveit és kicsit újra szöszölte a legelső könyvét, a Barbibébit. Jön a kérdés: megérte? Volt értelme? Vagy csak kapott egy szép borítót az egész és ennyi? 

A válasz: megérte, teljes mértékben! Előrendeléssel be is szereztem a könyvet és újra is olvastam hirtelen felindulásból, mert tudni akartam, hogy mit változtatott rajta Levente. Elismerte, hogy pár rész átdolgozott, mert érthetetlen volt (teljesen egyetértek, de nem mondom, hogy sikerült kiküszöbölni a csorbát). 

Barbibébi [Forrás: WeHeartIt]
Tehát a történet: adott Barbibébi, egy igazi idióta picsa, aki berobbant a köztudatba azzal, hogy egy híres énekes volt a pasija. A szakítás után megbolondul a nő és belevág az éjszakába, hogy kiheverje a csalódást. Hű csatlósával, Ginával épp egy partiban vannak, ahol majdnem nyilvános szex történik, de hirtelen kijózanodik a hölgy és inkább hazaindulnak. Barbi mindeközben kameráz, ugyanis azt a tanácsot kapta, hogy naplózza a napjait, hogy egyszerűbb legyen feldolgozni a dolgokat. Amikor pedig az ember azt hinné, hogy lassan bontakozik ki a sztori jön a bumm: egy autós hirtelen elgázolja mindkét lányt, akik az eddig kihalt utca közepén botladoztak hazafelé. Barbi egész könnyű sérülésekkel megúszta, viszont részleges amnéziát kap és semmi segítséget nem tud nyújtani a rendőrségnek, aki nagy erőkkel keresné a gázolót. Ekkor hirtelen szemszöget váltunk és Krisz kezd mesélni, aki valaha Barbi legjobb barátja volt, de a lány elárulta, így megszakadt kettőjük kapcsolata. Viszont Barbi édesanyja a segítségét kérte, mert Barbi nem emlékszik, hogy mi történt közöttük és még mindig legjobb barátjának tekinti. Tehát Krisz fogja magát és leutazik Siófokra Barbihoz, hogy segítsen neki az emlékeit visszaszerezi és akár még a gázoló nyomára bukkani. 

Nagy vonalakban ennyi a történet, innentől pedig spoileres az értékelés! 

Ez egy elméletileg kijavított és újra átolvasott kiadás. Ehhez képest már a legelején van egy baki, amikor Erika telefonon beszél Krisszel azt mondja neki, hogy 1-1-,5 hónap esett ki Barbinak, pár oldallal később viszont tavalyi dolgokról beszélget Krisz vele és arra sem emlékszik a lány, amikor egy éve Siófokon sztriptízelt. Akkor most mi van? Ha ez tényleg így lenne, az énekessel való szakítás is kiesett volna Barbinak. 

A történet ugyebár egy erős “in medias res” kezdést kapott, és így az elején kicsit megismerjük a múltat Barbival együtt, akinek ezt újra fel kell fedeznie. Itt jön az egyik legnagyobb kérdőjelem: Barbi a szüzességét a Balatonban vesztette el. Egyrészt fúj, másrészt a leírás olyan volt, mint egy rossz mitológiában, valahogy így volt, hogy “kislányként ment be a vízbe, de már nőként jött ki”. Oké, ezt inkább felejtsük el. (Kinek kamuzok, hát vagy két hete olvastam újra és így megvan még mindig…) 

Meglepő, de Krisz karaktere most sokkal jobban bejött nekem, mint első olvasásra. Az akkora értékelésemben nehezményeztem, hogy picsásabb a fiú, mint maga Barbi, itt viszont sokkal inkább azt éreztem, hogy Ő a felnőtt és lehet, hogy neki is megvannak a maga gondjai, de jobban tudja kezelni őket. Bár aranyos, ahogy mindent az Ő vállára pakolnak, de a Barbi által készített felvételeket egyébként miért is nem adták át a rendőrségnek? Ez hatalmas kérdőjel számomra. 

Hi, stalker! [Forrás: Pinterest]
A vége sokkal jobban érthető lett a plusz fejezet miatt, amikor Krisz elmeséli az egész történetet és 57-esünk itt végre nevet is, viszont szívesen olvastam volna akár az Ő szemszögéből is egy betekintő fejezetet! Látszik, hogy ekkor még csak próbálkozott Levente a pszichológiai vonallal, de bátor vállalkozás volt és talán egy picit több tanácskéréssel (értem azt, hogy egy igazi pszichológus segítségét kérni a leírásokhoz, viselkedésekhez) még jobb lehetett volna. Barbi viselkedésére gondolok elsősorban: túl kaotikus volt, még ahhoz képest is, hogy sokk alá került (pl. Amikor Viola levágta a haját a fürdőben). Egyértelmű, hogy Barbi nem érdemli meg Kriszt és az önzetlenségét. Még egy ilyen önző libát keveset ismerek az irodalomtárházban, Mia Thermopolist tudnám említeni, de Ő akaratlanul ilyen, Barbi pedig készakarva! 

Az új kiadás nagyon szép és igényes, de ettől még igencsak érződik, hogy első könyve volt Leventének: a párbeszédek erőltetettek, sok a felesleges jelenet és a szex jelenet Barbi és az ifjú lovag között (akinek a nevét máris elfelejtettem, ennyire volt sokrétű karakter). Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, mert a százalékok alapján kifejezetten megérte annyi évet várni rá és még az Aranykönyv díjat is elnyerte.


Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet ITT rendelhetsz dedikált példányt, vagy simán megrendelheted ITT


Műfaj: erotikus, kortárs
Korosztály: 16+ évesek
Terjedelem: 566/466 oldal
Kötés: puhatáblás
Cím: Barbibébi (Barbibébi 1.)
Kiadó: Ulpius-ház/Libri
Megjelenés: 2010/2018

Korábbi molyos értékelésem: 

Fordított sorrendben került sor nálam Levente könyveinek kipipálásra. Előbb jött a Bomlás – ott kezdődött minden ♥ – majd az Aktus, LoveClub és a Szigor… Majd elmásztam végre könyvtárba és megláttam a polcon. Mivel nem volt még kölcsönözhető a Josh Malerman könyv, ezzel jöttem haza. És hát… nem is tudom. Emlékszem, hogy még középsulis voltam és egy barátnőm mesélte, hogy mindenki most ezt a Barbibébit olvassa, hogy milyen jó. Akkor elvből elutasítottam, hogy magyar írta, biztos, hogy borzalmas. Most, hogy majd' 6-7 évvel ezen kijelentésem után elolvastam lehet, hogy maradok ennél a kijelentésemnél.

Történet: Érdekes is lehetne. De sajnos annyira feltölti mindenféle plusszal Levente a sztorit, hogy jó párszor inkább félbehagytam volna az egészet. De annyira érdekelt, hogy ki a stalker, hogy folytattam. Aztán voltak olyan részek, amibe annyira belemerültem, hogy fel sem tűnt például az ellenőr a buszon, csak amikor az arcomba hajolva rám köszönt. (Szia Samu!) Szóval érdekes kettősség jellemezte, de inkább lejjebb viszi a könyv értékelését.

Szereplők: Fú. Nekem nagyon furcsa volt egy meleg fiút második főszereplőként hallgatni. Olyan idegen volt. Nincs velük bajom, nehogy azt higgyétek, csak egyszerűen… jobban picsogott, mint Barbi, akinek azért mégis csak több oka lett volna rá. Viszont a végén megérett benne az elhatározás, aminek akkor kellett volna kitartania, amikor Barbi elárulta mindenkinek, hogy meleg és az úgynevezett legjobb barátját döngölte ezzel a sárga földig. Ez nem a legjobb barát. Ez egy idióta picsa „bosszúja”. 
A mellékszereplők viszont nem nyújtottak semmit. Az anya karaktere pedig annyira ellentmondásos volt, hogy hiteltelenné vált a számomra. 
Legjobban 57-es karakterét sajnálom, hogy nem került jobban kidolgozásra. Annyira semmit sem tudtunk meg róla, de eltekintek tőle, mivel később a Dr. Lengyel sorozatra érett be igazán Levente és az erotikus thriller műfaja.

Összességében egyszeri olvasást megér, de örülök, hogy előbb könyvtári példányként olvastam, mert lehet, hogy sajnáltam volna rá a pénzt. Ettől függetlenül szerintem be fogom szerezni, csak hogy teljes legyen Leventétől minden :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.