Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

2018. november 10., szombat

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait? Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…"


"Senki sem ártatlan. Csak a felelősségnek vannak különböző fokozatai."

A könyvből/sorozatból készült képregény borítója
[Forrás: CapelessCrusader]
A sztori azzal folytatódik, hogy Lisbeth Salander egy szigeten üdül azokból a milliókból, amit a Wennerström Group tönkretételével szerzett, s nyaralás közben egy kis tudományos olvasnivalót visz magával a matematikáról (s csillagászatról). A hölgy élményeit egészen egy furcsa időjárási jelenségig kísérjük figyelemmel, amikor is úgy dönt, hogy ideje hazautazni. Stockholmba való hazatérte után beköltözik az új lakásába, amit csak azért vett meg végül, mert megteheti, de semmiképp sem lakja. A régi lakását pedig odaadja a leszbikus Miriam Wu-nak, aki ezért keményen meg is fogja ütni a bokáját - Lisbethet ugyanis gyilkossággal vádolják a későbbiek során.
Mikael és a szerkesztőség meglehetősen boldogan élik mindennapjaikat. A Wennerström-botrány után még mindig egész népszerűek, s most egy újabb sztori bukkan fel előttük egy ifjú újságíró, Dag Svensson nyomán, aki a balti lányok Svédországba csempészéről és prostitúciójáról akar könyvet megjelentetni - mindenféle kendőzés nélkül, megnevezve benne híres embereket, akiknek ezzel be is fellegzett. Ám egy este, amikor Blomkvist elszalad hozzájuk egy képanyagért holtan találja Dag-ot és barátnőjét, Mia-t. Ms. Salandert pedig ezzel a gyilkossággal gyanúsítják.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már az első kötetben mintegy mellékszálként feltüntetett Lisbeth főhőssé avanzsál - s én ennem roppant mód örülök! Sokkal jobban szeretem a kis antiszociális lelket, mint a "mindenlébenkanál"  Blomkvistet. Nem tudom miért, engem itt is eléggé idegesített Mikael, de már sokkal kevésbé, mint az első történet során. 

A téma maga kifejezetten durva: embercsempészet és prostitúció, valós adatokkal megtűzdelve a dolgokat. Egyre több dolgot tudunk meg a hackerlány múltjáról s arról is, hogy ki az a Zala, akinek a nevét is félve ejtik ki egyesek. Ahogy lassan a végéhez közeledünk kissé szürreálissá válik a dolog számomra. Ahogy az utolsó jelenethez érkezünk, vagyis a befejező részhez a zombis feltámadás nekem már kissé sok. Persze, előfordulhat, de ezek szerint Salander kisasszony a megtestesült túlélés. Bár hiába hitetlenkedtem rajta, a magyarázat mindenképp meggyőzött arról, hogy nem, a lány nem mázlista, hanem a halál ennyire kijátszható. Plusz az emberek mocskos egy állatok! 

Na a lezárás pedig olyan cliffhanger, hogy tuti megőrültem volna, hogy ha nem egybe kapom meg a sorozatot és várnom kell a harmadik kötetre. A kettő annyira összetartozik a befejezés és a kezdés miatt, mintha csak egy újabban lapoznánk a következő fejezethez. Hatalmas fájdalom, hogy a harmadik az utolsó a sorozatban. 

Mikael Blomkvist (Daniel Craig)
[Forrás: Pinterest]
A karakterekre itt is kitérnék egy kicsit. Lehet, hogy a Vanger családot már letudtuk, helyettük viszont annyi új arc jelentkezik, hogy csak úgy öröm nézni! Pláne, hogy elég gyorsan elhullanak egyesek. Az egészet elindító pár kapásból a történet elején kihullik ezzel elindítva egy láncreakciót, aminek vádlottja lesz ugye Lisbeth. 
Mikael még mindig irritál, de már egy fokkal kevésbé, mert visszafogja a farkát (úgyahogy), plusz a kezdetektől fogva hisz a lány ártatlanságában, ami egyébként vicces, hogy mindezt arra alapozza, hogy megmentette egyszer a életét. A szerelem elvakítja az embert, attól még lehet egy szociopata állat. 
Na és a kedvencem, aki a harmadik kötetben kerül csak terítékre igazán, de itt vele kezdődik a történet: dr. Peter Teleborian, a pszichológus, aki anno Lisbethet pszichiátriára juttatta. Plusz érdekes módszereket is alkalmazott - és nem hajlandó elfogadni azt a feltételezést, hogy a lány egyébként Asperger-szindrómás és nem beteg.

Második olvasásra is magával ragadott, a borító miatt viszont nagyon haragszom. Nem tudtak egy rohadt TELJES hátas sárkánytetkót összehozni? Ne már! Igen, ennyire tud zavarni a pontatlanság. Ez az apró tény egy fél pont veszteséget okozott, viszont akkor is kedvencek közé került. 

Bátran ajánlom azoknak, akiket érdekelnek a skandináv krimik vagy egyáltalán a krimik világa, ami érdekesebbnél érdekesebb karakterekkel van tele.


Műfaj: krimi, thriller
Korosztály: 18+ felnőttek
Terjedelem: 528 oldal
Kötés: puhatáblás, kartonált
Fordította: Torma Péter
Írta: Stieg Larsson
Eredeti cím:  Flickan som lekte med elden (Millenium 2.)
Kiadó: Animus
Megjelenés éve: 2006
Magyar kiadás: 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.