Leiner Laura: Akkor szakítsunk

2018. november 19., hétfő

Fülszöveg: 
A borító [Forrás: Moly]
"Miért kell a szilveszternek feltétlenül az önfeledt bulizásról szólnia? Van az úgy, hogy az ember legfeljebb annyira vágyik, hogy egy rossz film előtt belesüppedjen a kanapéba, csokit és chipset tömjön magába, és közben zokogva búcsúztassa az óévvel együtt a frissen gallyra ment kapcsolatát. 
Épp így tervezte Lia is, miután stílusosan, december 24-én szakítottak Norbival. 
A barátaik azonban nem pontosan úgy képzelték el az év utolsó napját, mint Lia, ezért a szilveszter éjszaka végül sokkal inkább egy őrült road movie-ra hasonlított, amely fölött mintha mindenki elveszítette volna az irányítást…"

"Lia, annyi irodalmi érték van benned, 
mint egy darab téglában."

Egy szilveszter éjszaka, amit soha nem felejt el az ember lánya. Azért mert olyan jó volt? Nem, azért, mert annyira rossz. Mintha a sokat emlegetett karma most lesújtana főhősnőnkre, Liára, amiért egy idegesítő picsa. Párdon, akarom írni azért, mert valami rosszat tett. Biztos!
Az alapszituációnk egy dupla páros esete, akik közül az egyik szétment - pont karácsonykor. A legrosszabb és legaljasabb időpont a szakításra (pont a szeretet ünnepén!?), amire már senki sem emlékszik igazán és senki sem érti. És ami természetesen nem maradhat megbosszulatlanul.
S így jutunk el ahhoz a szilveszter éjszakához, amit elég sokan legszívesebben elfelejtenének...

Tüzijáték [Forrás: Pinterest]
Sírok. Ha még egyszer meglátom azt a szót, hogy tutorialsmink, sírva fakadok! Pedig jómagam is szeretem a YouTube-n keresni az ötleteket, de itt azért már fájt a töménytelen ismétlése. Le van szarva az a smink, te mocskos leány!
Akaratlanul is előtör belőlem, hogy a porig alázzam ezt a könyvet. Annyira zavar, hogy idáig jutott Laura az egésszel, hogy sírhatnékom támad dühömben. Annyira örültem, amikor anno az SzJG-vel képes volt arra, hogy visszaadja azt a kicsinyke hitemet a magyar kortárs írókba, s most az egészet romba döntötte, de előtte egy vaskos "Akkor szakítsunk" kötettel az arcomba lépett.
A fülszöveg sablon duma, körülírja 10 sorban azt az egy mondatot, miszerint "Lia egy idióta csaj, aki szilveszterkor bosszút forral barátja ellen". Erről szól az egész, s a végét én már borítékoltam pár oldal után. Na ez a kiábrándító!

A karakterek: 5 főszereplőnk van, ebből egyetlen értelmes ember van, az egyetemista Szilveszter. Csórikámat úgy becézik, hogy Szilkó oder Szili. Mindkettő borzalmas, de muszáj, mert nem szereti a nevét, pláne nem az év utolsó napján. Helyette antiszockodik - elnézést, Nietzschet olvas. Ez számít antinak, nem pedig az, hogy nem issza le magát öntudatlanra. Amit megjegyzem, hogy csak egyetlen szereplő tesz meg, mindössze bánatból. Pofám leszakad! Végzős csapat, akik egy házibuliba tartanak egyébként, és egyetlen egyszer sem jut eszükbe inni! Mert az összes rohadt tinédzser, aki nem 18 nem iszik. PERSZE.

Na, de visszakanyarodva az eredeti címszóhoz: a maradék négy teljesen felejthető. Lia a legidegesítőbb karakter címet megkaphatja tőlem (s ahogy olvastam még jó pár Olvasótól), Norbi volt a reménysugár, de aki képes egy ilyen picsa mellett megmaradni, az menjen a fenébe; Csabi egy szimpla végzős tag, akiről az égegyadta világon semmit sem tudunk; Eszter meg Lia BFF-je, szóval tudható, hogy Ő is egy idegölő személy. S tényleg, nahát! (nem, nem lepődtünk meg)

Az új borító [Forrás: Moly]
A másik gond a visszatérő 21. századi tinédzserek mániáinak az arcba tolása. Facebook, Twitter, YouTube, McDonald's - vajon ezért kapott valami jutalékot Laura? Pofátlan reklámozás az egész, én azt szoktam meg, hogy inkább átnevezik úgy ezeket, hogy az ember rájöjjön ennek ellenére, hogy melyik cégről van szó, vagy pedig csak körülírja, nem pedig meg is nevezi! És a zenék. Az SzJG esetén adta az egésznek a hangulatát, meg azokat a zenéket tényleg ismertem. Viszont 8+1 kötet után már rohadtul unalmas, hogy nem tud semmi újat kitalálni az írónő, csak ugyanazt a mocskost nyomatja újabb 400 oldalon keresztül. És ezt tényleg kiadják! Bár már a Gabo gondozása ez a mű, én inkább letagadnám. A borító pedig ocsmány. (2018-as szerk: az új is az.) 

Végső értékelés: Sajnálom. Jó, bevallom, hogy nem annyira, mint illene, de borzalmas lett. Leiner Laura kegyvesztetté vált számomra, ha jövőre még egy könyve megjelenik sikító frászt kapok. Viszont voltak benne jó poénok, amin őszintén felnevettem, ez az egyetlen mentsége.


Műfaj: ifjúsági, romantikus
Korosztály: 14-16 évesek
Terjedelem: 336 oldal
Kötés: puhatáblás
Írta: Leiner Laura
Cím: Akkor szakítsunk
Kiadó: GABO, L&L
Megjelenés éve: 2014, 2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.