Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 1. - Kezdet

2018. július 9., hétfő

Az első kiadás borítója [Forrás: Moly]
Fülszöveg:

"Egy sorozat a való életről 

Egy sorozat, amely itt és most játszódik 

Srácok, akik olyanok, mint te és mégis mások 
A történet rólad is szól!"




"– A barátok nem azért vannak, hogy szépítsék a dolgokat és felvidítsanak? – kérdeztem sértődötten, jelezve, hogy egyáltalán nem tetszik, amit hallok. 
     – Nem. A barátok azért vannak, hogy észhez térítsenek, ha hibázni készülsz – tárta szét a karját, majd folytatta az olvasást."





Nem tudom, kell-e akármilyen felvezetés ehhez a könyvhöz? Az egész sorozathoz? Hiszen nincs olyan Moly, aki legalább egy Leiner Laura könyvet ne olvasott volna, ha pedig tizenévesen kezdte az egészet, esélyes, hogy az SzJG-nek köszönheti, hogy a mai napig Moly. 

Neményi Arnold az én képzeletemben
[Forrás: Pinterest]
Azért vázolom a helyzetet: új iskola, új környék, ismeretlenül csöppenünk az új környezetbe. Ez mind remek alap bármilyen könyv esetén, de egy magyarországi gimnáziumban játszódó tiniregénynek a legjobb. Van egy esetlen főhősnőnk, Rentai Renáta, aki a költözés során megtalálja az anyukájától kapott naplót és úgy dönt, hogy elkezdi írni. Milyen jót tett velünk! (hahha, bolondok…) 
Reni mesélésén keresztül ismerhetjük meg a Szent Johanna Alapítványi Gimnázium mindennapjait (nojoke, majdnem minden nap történik valami), egy kötet egy félévet karol fel. És mégis mit tud ennyit mesélni egy gimiről? Ugyan már, Ti sem gondoltátok komolyan, hogy egy tinédzser nem tud
eleget beszélni a legszebb (legrosszabb, kinek mi) évekről. Mindennap történik valami! Nem viccelek. A történetet nyilván így mindenki el tudja képzelni, vannak itt iskolán kívüli programok, tanórák, és bolond osztálytársak. Na, nekik éri meg igazán szentelni ezt a bejegyzést. 

Ez az alapítványi gimi mondhatni egy magánsuli, mert ide mindenkit perfekt franciával vesznek fel – erre épít az egész suli. Ez tök jó, azt hinné az ember (amúgy is, a gimire mindenki azt hiszi), hogy itt okos diákok vannak, akik tényleg tanulnak. Jó vicc! Renáta egy igazi stréber, de minden osztályba kell egy. És még könyvmoly is, nulla szociális élettel. Tényleg. Csak létezik az osztályban, szenved a rajzzal, ami jó poén, csak rengeteg logikai bakival kooperál. Kezdjük azzal, hogy a lány egyébként kitűnő tanuló, rengeteget olvas, tehát van fantáziája és kreativitása is. Ehhez képest, ha azt mondják neki, hogy mi jut eszébe a télről: fehér lap. Legalább egy rohadt hóembert firkálj már rá! Nem mindenki rajztehetség, nyilván, de a tanár mindig is az igyekezetet díjazta az ilyen tárgyakból. Szóval simán megértem, hogy Vladárnak mindig akkora volt a feje, mint egy lufi. 
Szatmáry Kinga kicsit felnőttesebben:)
 [Forrás: Pinterest]
És akkor ott a másik véglet, Virág. Aki buta, mint a föld. És felmerülhet sokakban a kérdés: mégis mit keres itt Virág? Megy az osztály nagyja Renin, Kingán, Arnoldon és Gáboron kívül? Utóbbi csak úgy van. Észre sem veszik, amikor egy hetet hiányzik, majd visszajön. Ez kamu, ennyire jó álcázása még James Bondnak sincs. Az a baj, hogy nem hiszem, hogy mindenkire elég lenne egy blogbejegyzés, szóval most az alap hármast veszem elő, akik Reni barátait jelentik. 

Neményi Arnold: az egyik legnormálisabb karakter, a maga sznob, bunkóság határát súroló stílusával együtt. Nem elég, hogy ő is egy könyvmoly, de még az eszét is használja. Zseniális! 

Szatmáry Kinga: Femme Fatale – a Végzet igaz Asszonya. Második kedvencem, akit sokkal jobban lehet megérteni és szeretni, mint főszereplőnket, Renátát. Szintén kitűnő tanuló, viszont emellett képes arra, hogy szociális életet éljen. Mondjuk Renivel még csak közös témát se találhat az ember, ahogy Ő maga is bevallotta, hogy semmi újdonságot nem ismer és nem is érdekli (lásd sorozatok, zenék, amiről a tinik ugyebár beszélgetnének). Kinga a kegyetlenül őszinte, aki ugyan párszor megbotlik, de mindig feláll. 

Bencze Virág, mint emo tumblr szökevény
[Forrás: Google - Tumblr]
Bencze Virág: húúú gyerekek. Tényleg buta, nagyon. De hogy mit keres a Szent Johannában? Azt szerintem senki sem tudja. Alapítványi gimi, tehát jó pénzekbe kerülhet, pláne, hogy a rengeteg programot, meg a suliújság előállítását is az iskola állja. Ehhez képest itt ez a lány, aki beszél franciául és jól rajzol. Egyébként meg emo, amit minden második oldalon leír nekünk Reni, hátha elfelejtettük a szemébe fésült hajról. Pfff. 

Az osztályban összesen 12-en vannak, szóval jut még bőven – mindennek a végén pedig megnézzük drágáim, hogy fejlődtek-e valamennyit a karakterek. Viszont ha valaki még nem olvasta, annak elmondom: érzelmi hullámvasútra kerültél és nincs kiszállás. Laura ekkor megteremtette a stílusát, amiért nem túlzás azt mondanom, hogy százezrek rajonganak, a mai napig mindenki egy Cortezt szeretne magának (vagy épp egy Ricsit), büszkén idéznek belőle és az SZJG találkozókat még nem is említettem. 
Tévedés ne essék: szeretem az SZJG-t. Kismilliószor olvastam, ez is egy újraolvasás – viszont ahogy felnőttem és egyre több könyvet olvastam megláttam a szépséghibákat is. Csodálatos emlékek fűződnek viszont hozzá: emlékszem, mennyire meglepődtem, hogy magyar írónő ilyen jókat tud írni, és én is 15 voltam, amikor elkezdtem az egészet: pontosan ez volt, mindenki az msn-en pittyegett, ott éltünk suli után, megbeszéltük a fontos dolgokat és rezgőket küldtünk. Csupa olyan zene, amit akkoriban magam is hallgattam, jó hogy örültem! De azért messze nem tökéletes (még) a történet.



Műfaj: ifjúsági, romantikus,
Korosztály: 14-99 évesekig (bárkinek!)
Terjedelem: 389/440 oldal
Kötés: puhatáblás
Írta: Leiner Laura
Cím: Kezdet (A Szent Johanna Gimi 1.)
Kiadó: Ciceró, L&L
Megjelenés éve: 2010/2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.