Leiner Laura: Ég veled

2018. július 5., csütörtök

Borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják. 
Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá. 
Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég Veled az Iskolák versenye trilógia első része."


Nos, ismét egy LL történethez van szerencsénk. Ezúttal viszont már a fülszövegből sejtjük, hogy kicsit komolyabb történettel és karakterekkel lesz dolgunk, mint az eddigiek során. Újvári Hanna friss visszatérő a sulijában, egy családi tragédia miatt majdnem egy évig vegetált, de végre visszatért bele a küzdeni akarás. (Milyen rohadt fellengzősen fogalmazok nem?)
A történet pedig nem a suliban játszódik, a tanév végén kezdődik, amikor is négy gyereket – köztük Hannát – behívja bizonyítványosztás után az igazgató, hogy bejelentse: Ők a kiválasztottak, akik részt vehetnek az Iskolák Országos Versenyén (továbbiakban: IOV). Hanna természetesen kéreti magát – „vacillál” -, végül pedig édesapja egy elkapott beszélgetése, panaszkodása után úgy dönt, hogy megpróbálkozik a két hetes túlélőtáborral. Vagy mivel. 

[Forrás: Pinterest]
Teljesen vázlatosan tekintve ez az alapszitu. Innen nem nehéz tovább gondolni, hogy egy verseny, ahol feladatok vannak, meg kell oldani és el kell nyerni a kupát. That’s all, nincs túlbonyolítva. A bonyodalmat maguk a karakterek képviselik: Hanna a sötét múlttal – ami nem akarja elengedni, bár Ő sem akarja, hogy az elengedje, Máté az ügyeletes „mindenkivel jóban vagyok”, Kornél a titokzatos menő srác, Zsombi pedig a nagybetűs Senki. Lehet, hogy csúnyán hangzik, de a srácnak egyetlen fontosabb momentuma volt, akkor is annyi, hogy megállapítottuk, hogy még nagyon kicsi (bár nem értem, hogy mire fel osztanak neki a 17 évesek életvezetési tanácsokat?). A karakterek közül pedig természetesen a főszereplőt kell elővenni és kivesézni. 

A bejegyzés a továbbiakban spoileres!

Újvári Hanna elvesztette édesanyját egy évvel ezelőtt rákban. Ezt már a fülszövegből megmondtam, annyira adta magát szerintem a dolog, még az is, hogy a fontos családtag csak az édesanya lehet. Ez egy jó pont tragikumnak, viszont… hatalmas túlzás nekem ez a ragaszkodás. Annyira, de annyira képtelen „lemondani” az anyjáról, hogy inkább átugrottam ezeket a részeket, ahol két oldalon át azért sír, hogy nem tudja személyesen megbeszélni az anyjával, hogy Kornél milyen helyes és milyen jó fej. Nekem ez túlzás. Meg ez, hogy „én az anyukámat vesztettem el, és ez mindent felülír”. That’s some bullshit girl! Miért nagyobb súlyú az, ha valaki az édesanyját veszíti el, mint hogy valaki más meg a lányát? Vagy a feleségét? Nekik talán nem volt ugyanolyan fontos? Ugyanolyan meghatározó? Szánalmas volt, legalább kétszer ezt az érvet hozta fel, hogy miért fognak össze a nagymama meg az apja. 
És ha már megemlítettem a papát, szerencsétlen nem értem, hogy miért hagyta, hogy Hanna ennyire rápörögjön arra, hogy neki „meg kell védenie” az apját. Ez a kajás hülyeség… sport? Az nem lenne szükséges hozzá? Csak ennyi, hogy egyen normálisan aztán viszlát? Alaptalan kissé nekem ez a szál és természetesen kurva idesegítő is. Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát!
A mammerját viszont imádom, igazi karakán típus (miért mindig a gyökér szülőkre ütnek Laura diákjai? Lásd: Renáta is ugyanolyan idióta, mint az apja), aki kész kimondani, hogyha idióták a többiek. Amit azért sokszor kell. 

Újvári Hanna [Forrás: Favim]
Maga a történet egyébként tök érdekes, jók az eddigi feladatok, viszont megint túlzásnak érzem a netfüggőség megjelenését. Miért kötelező elem, hogy az infósok streamelnek és élőznek? Az infósok nem csinálnak ilyeneket, Laurának talán el kéne mennie egy iskolába és megkérdeznie ezeket az okosokat, hogy egyébként mit is csinálnak? Maximum gameplay videókat töltenek fel (lábjegyzet: ezt meg pont nem egy lány fogja megtenni a YouTuben egy rohadt Minecrafttal. Legalább Simset írt volna, az még valós is lett volna. Hiába matekos Hanna.) Itt viszont meg is jegyezném – ismét – az egyik legjobb jelenetet, amin visítva röhögtem: [spoiler!] amikor Kornél véletlen belájkolja egy régi képét Hannának instán. Ez az egyezményes jele annak, hogy valaki leskelődik utánunk és szegénynek gondolkodás nélkül megszaladt a jele. De értesítés akkor is jön róla, ha közben visszavonja az ember… heheh! [spoiler vége!].

Összességében viszont elégedett vagyok vele, pörögtek az események, érdekesek voltak az eddigi feladatok és nyilván egy jó kis cliffhangerrel zárult ez a rész. Remélem, hogy tényleg csak trilógia marad, mert ha ezt is meghúzza, mert van rá igény, komolyan felhagyok Laura olvasásával.




Műfaj: ifjúsági, young adult
Korosztály: 14-16 évesek
Terjedelem: 432 oldal
Kötés: füles, kartonált
Írta: Leiner Laura
Cím: Ég veled (Iskolák versenye trilógia 1.)
Kiadó: L&L
Megjelenés éve: 2017

Ez annyira jó lett, hogy muszáj itt hagynom... bocsi! :D [Forrás: Pinterest]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.