Andrea Cremer: Nightshade - Az őrzők

2018. május 14., hétfő

Dat borító jeeeeez [Forrás: Moly]

Fülszöveg:

"Calla Tor, a félig ember, félig farkas tizenéves lány sorsa szinte a születésekor megpecsételődött: miután befejezi az iskolát, Ren Laroche, a szívtipró vérfarkas társa lesz. alig néhány héttel a kitűzött esküvő előtt azonban Calla, az Őrzők törvényeit áthágva, megmenti egy kiránduló fiatalember életét. És Shay Doran ellenállhatatlanul vonzza őt… A lány kételkedni kezd kijelölt sorsában és egész addigi életének értelmében. Ugyanakkor azt is tudja, ha a szívére hallgat, elveszíthet mindent. Még az életét is. Megéri-e a tiltott szerelem a legnagyobb áldozatot?"

Első és legfontosabb tény: ez a borító maga A MEGTESTESÜLT GYÖNYÖR. Annyira szép, annyira sokat sejtető, csábító… ezért is került elsősorban várólistára ez a könyv. Másodsor meg nincs, mert csak most olvastam el a fülszövegét, hogy miről is szól, amikor mentem a könyvtárba, hogy kivegyem akkor. Annyit mondok: megérte!



Történetileg nem kell egy újabb világmegváltást várni, hozza a szokásos fantasy alapot. Érdekesség, hogy egy olyan lány a főszereplő, aki nem átváltozik vagy beleszeret a természetfeletti lénybe, hanem Ő ebben él, sőt, ezért él. Calla Tor a borítón szereplő lány – istenem, még mindig annyira szép - egyben főhősnőnk is, aki a Nightshade falka tagja – ugyanis a kisasszony egy Őrző. Nem összetévesztendőek a vérfarkasokkal, szimplán emberek akik farkasokká alakulnak és úgy harcolnak, (Krónikussá fajul a végére ez a szokása.) járőröznek; közösen védik a területüket a vigyázókkal.

Calla farkas alakban (az én elképzelésem)
[Forrás: Pinterest]
A történet természetesen így még uncsi lenne, szóval bedob az írónő egy új tényezőt, egy friss kisfiút, aki Calla megment az erdőben, miután megtámadta egy medve. Természetesen nem okoz meglepetés, hogy másnap ez a titokzatos idegen felbukkan a suliban, mint az új fiú és azonnal felismeri hősnőnket, aki kezdhet aggódni, mivel törvényt szegett a mentőakciójával.
Magát az egész történet összefoglalva: az új fiú kíváncsi, Calla is kíváncsi, de közben büszke tagja a falkájának és annak, amit képviselnek ezért nem akar „rossz kislány lenni”, majd bumm! Mégis az lesz. 
Ebből a szempontból semmi meglepőt nem tapasztalhatunk, egy tucat fantasynak tűnik a Vörös pöttyös könyvek tengerében (tisztázandó: ez NEM KMK kiadós!). Viszont ami mégis talán egyedivé teszi, az a háttértörténet. Az egész, ami az alapját adja a világnak. Nekem nagyon bejött ez a (mocskos) titkokkal , ármánykodással és hamis történelemmel rendelkező könyv. 

A karakterek sokan voltak, sokfélék – az idősebb alfák voltak a legrosszabbak. A vigyázókról szívesen megtudtam volna még többet, de szerintem ez igencsak felszínes leírás volt. Vannak, Ők szabályoznak és pont. Kár értük. A főbb szereplőkkel nem volt gond, pláne tetszett, hogy a két főhős között ez a szerelmi szál nem bumm-bele módon alakult ki, hanem le volt írva, hogy tetszettek egymásnak, aztán _beszélgettek_ és megismerték a másikat! Istenem, de rég is olvastam már ilyet, hogy tényleges ismerkedés/randival indult az egész szerelem! Viszont érdemben többet nem tudok írni a karakterekről. Várható volt, hogy Shay nagyobb szerepet kap, a többiek hozták az elvártat. 

A külcsínt már fentebb dicsértem, most egy kicsit a belsőről: könyvtári példányt olvastam, és valamelyik rendes Olvasó kétszer is belejavított plusz betűket áthúzva. Ez szép, de ha mellettem csinálná meg eltörném a kezét. A saját példányodban azt csinálsz, amit nem szégyellsz, de könyvtáriba NE! Plusz két helyen rossz név volt a párbeszédben, olyan embert írtak oda, aki nem is volt akkor ott. Ejnye, erre tessék figyelni legközelebb!


Műfaj: fantasy, ifjúsági
Korosztály: 14-18 évesek
Terjedelem: 472 oldal
Kötés: puhatáblás, kartonált
Fordította: Barta Tamás
Írta: Andrea Cremer
Eredeti cím: Nightshade
Kiadó: Egmont-Hungary
Megjelenés éve: 2010

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.