Maggie Stiefvater: The Raven Boys - A Hollófiúk

2018. április 10., kedd

Fülszöveg:
A "kilóra megvettek ezzel" borító [Forrás: Moly]

"Nem ​látó csak két esetben pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján; vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt.
Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket. Ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. 

A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Hollófiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. 

De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Hollófiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. 

Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. 
A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Hollófiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Lenyűgöző új sorozat! Hová kalauzol az elkerülhetetlen halál és egy különös szerelem?"

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy az utolsó rész folyamatos felbukkanása illetve egy kihívás vett arra rá, hogy végül úgy döntsek: elkezdem ezt a sorozatot. És őszintén mondom: egyáltalán nem bántam meg! (Igen, azóta a másodikat is kivégeztem, amint tudom, kiveszem a folytatást is! Szerkesztői megjegyzés: rákerestem a katalógusban, HÁT NYILVÁN ki van kölcsönözve…)

Blue Sargent [Forrás: Pinterest]
Történetünk ott kezdődik, hogy adott egy fiatal lány Blue, akinek az egész családja Látókból áll, csak neki nincs hozzá képessége (vagy affinitása? Nem mondanám annyira nagy képességnek, hogy valaki tarot kártyát olvas, elvégre azt meg lehet tanulni.). Ehelyett az ő „ereje” az, hogy felerősíti az érkező ingereket, így segítve a többiek munkáját, az esetleges jelek tisztább olvasását, megértését.

Aztán ott a másik oldal: Gansey, a különc elit gimnázium diákja és társai, akik közül Adam a legidegesítőbb törtető, akit valaha olvastam (találkozni is találkoztam ilyenekkel, csak azokon nem jött át ennyire az antipatikusság). Ennek az eszement fiúnak egyetlen vágya van: meg akar találni egy rég eltűnt walesi királyt – Glendowert – akit állítólag itt temettek el az Új Világban. Ez a kiindulási történet, amibe aztán boszorkányság, Ley-vonalak és egy különös látomás és ahhoz kapcsolódó „jóslat” is nehezíti Blue dolgát. Azon felül, hogy a kezdeti utálat után rájön, hogy a fiúk mégsem annyira rosszak, mint gondolta kezdetét veszi ez az őrült keresés az eltűnt király után. Egyre másra bukkannak fel újabb és újabb nyomok, viszont a legérdekesebb a kivitelezés.
Olyan szintű kutatás folyik, amit egyszerű gimis diákok nem tudnának kivitelezni. Az ember azt hinné egyébként a sima fülszöveg alapján, hogy valami suliban játszódó gazdag-szegény szerelmi tini dráma lesz az egész… erre egy teljesen más stílusú történetet kaptunk, amihez a suli igazán az első rész során asszisztál, de ennyi! Ami tök jó! A várt helyett egy sokkal jobb történetet kaptunk, egy kis történelmi-fantasztikus nyomozósdit egy nagy adag misztikummal nyakon borítva. Elég sok szereplő bukkant fel, ami általában nekem mindig gondot okoz, de most nem volt vele hál’ istennek gondom, egész hamar megtanultam a nevüket és minden ment tovább. 

Tehát a karakterek maguk érdekesek, de két kötet után tudom azt mondani, hogy mindegyiknek van valami „háttere”. Gondolom akkor ez a maradék kettőben fog rendesen kibontakozni, itt az első részben a végén Adam kapja a főszerepet, amit nem szerettem. Ezért kénytelen is vagyok levonni egy csillagot, annyira nem jött át nekem ez a „mindent a magam erőmből akarok, és a baráti segítséget meg nem fogadom el”, hogy nagyon. Pedig én is ilyen vagyok egyébként... :)





Műfaj: fantasy, young adult
Korosztály: fiatal felnőttek, ifjúság
Terjedelem: 414 oldal
Kötés: keménytáblás; puhatáblás, kartonált
Fordította: Molnár Edit
Írta: Maggie Stiefvater
Eredeti cím: The Raven Boys
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Megjelenés éve: 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.