Buglyó Gergely: Oni - Szürke vér

2018. április 5., csütörtök

A borító [Forrás: Bookline.hu]
Fülszöveg: 
"Áron és testvérei hétköznapi tizenévesek. Vagy mégsem? Miért lesz szürke a vérük, ha napfény éri, és miféle titkot rejt apjuk állóórája? Amikor új lány érkezik az iskolába, csakhamar elszabadul a pokol, és kiderül, hogy hőseinknek még a tanárok közt is akadnak ellenségeik. Áron útja az álmos dunántúli kisvárosból egy lidérces kriptán, majd egy különös szentélyen át egyenesen Barathrum, az alvilág sötét mélységeibe vezet." 

Zseniálisan semmitmondó egy fülszöveggel rendelkezik ez a könyv, fogalmam sincs, hogy minek okán döntöttem anno úgy, hogy várólistára teszem. És azt sem értem, hogy mégis miért halasztottam eddig az olvasását? Ez egy nagyon izgalmas történet volt!

Molyon 77%-on áll jelenleg az értékelése, amit igencsak méltatlannak érzek a történet után.




Egy mangásított Áron verzió [Forrás: Pinterest]
Maga a történet: Magyarország, Kalpag. Egy kisváros, ahol három testvér és közülük is a középső, Áron a főszereplőnk és egyben mesélőnk is. Épp középiskolai életének közepébe csöppenünk bele és fokozatosan derül ki még az Olvasó számára is a lényeg: a testvérek nem átlagos emberek. Nincsenek pontos megnevezések (körülbelül a történet feléig), de egy a biztos: emberfeletti erővel rendelkeznek, gyors regenerálódási képességük van, illetve ha napfény éri a vérüket elég gyorsan szürkévé válik az alvadás során. Erre egy gördeszkás csete-paté során jövünk rá, amikor is Áront megszúrják és gyorsan kapcsol, hogy nem szabad engednie, hogy a vére megmaradjon a késen.

Áron bátyja Nátán maga a józanság, épp egyetemen jogot tanul, cserébe hihetetlenül lúzer a mindennapi életben. A verekedés után történik meg a családi beszélgetés, amelytől nem vagyunk előrébb, csak írásos megerősítést kap Áron is immáron, hogy nem átlagos emberek és ezt az apjuknak köszönhetik, aki szintén ilyen különleges lény volt. Ugyanekkor megtudják, hogy egy ősi jóslat szerint meg kell védelmezniük majd egy lányt, akiről képet is mellékelt a levélhez. Természetesen nem nagy titok, hogy a lány egy-két héttel később fel is bukkan, és épp Áron osztálytársa lesz. Innentől kezdve egyre inkább beindulnak az események, és az unalmas középiskolai élet a nyár indulására valahogy elmarad mellőlük.

Egy Oni maszk [Forrás: Chu Lo webshop]
Elég sok karakterrel lehetett számolni ebben az indító kötetben, ezek közül csak egyről szeretném (Igen, Ő Petra.) Aki olvasta érti, hogy mégis mire gondolok. Még a pumpa is felmegy bennem, ahogy írom az értékelést! BÁÁÁH!
leszögezni, hogy még egy ilyen utolsó és rosszindulatú némbert nem hordott a hátán a Föld!
A Fekete testvérek elég viccesek, Nátán ugye a józanság, Lili a legkisebb pedig maga a „drama queen”, ha szabad ilyet megjegyeznem. Nagyon sokszor előfordult, hogy a ruhája miatt aggódott az emberéletek helyett. Néha jó volt feszültség oldónak, máskor felesleges odaszúrásnak éreztem, egy ilyen szituációban. Mintha csak beszéltetni kellene, hogy ne felejtsük el, Ő is itt van, hahó!
De természetesen Áron volt a lényeg, valamint Anna, akiről a jóslat szól. Kiemelném a kettejük kapcsolatát, ahogy Áron túllép azon a szinten, hogy csak azért törődik a lánnyal, mert ezt a feladatot kapták, és Anna is átértékeli a helyzetüket a félresikerült Ká-s randija után. Ennek egyik legjobb megnyilvánulása a kórházi jelenetben volt! (Somolyogtam az orrom alatt, igen-igen…)

Összességében nekem nagyon bejött ez a misztikus, magyar regény, és szomorú vagyok, hogy nem ismerik sokkal, de sokkal többen!
A könyv 2013-ban jelent meg még a Ciceró kiadó gondozásában immáron 5 éve, azóta trilógiává duzzadt, amiért alig várom, hogy visszatérjek a könyvtárba és befejezzem!




Műfaj: fantasy, ifjúsági
Korosztály: 14-16 évesek
Terjedelem: 346 oldal
Kötés: füles, kartonált
Írta: Buglyó Gergely
Cím: Szürke vér (Oni-trilógia 1.)
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.
Megjelenés éve: 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.