Amy Kathleen Ryan: Láng

2018. április 16., hétfő

Borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"Waverly és az Empyrean legénységének többi tagja elszakadtak egymástól, az otthonukat jelentő űrhajó pedig felrobbant. A szüleik kiszabadítására indított küldetés kudarcba fulladt, és most minden eddiginél reménytelenebb helyzetben találják magukat. Anne Mather a szárnyai alá veszi Kierant, de vajon tényleg az a célja, hogy a két hajó legénysége békében éljen együtt az Új Látóhatáron, vagy a fiút csupán saját hatalmának megerősítésére akarja felhasználni? Seth helyzete még ennél is kilátástalanabb. Ő a többiektől külön, egyedül menekül el az Empyreanról, hogy aztán az Új Látóhatárra érkezve szökevényként kelljen bujkálnia. Helyzetét az is nehezíti, hogy sérülései, melyeket még az Empyreanon szerzett, egyre jobban elfertőződnek, és a fiú állapota napról napra romlik."


Gyorsan elolvastam az első kettő részhez írt értékelésemet és nem értem magamat, hogy mi a fenéért nem írtam újra? Elég halovány lett, az ilyen emlékezetfrissítésnek is kevés…
De még szerencse, hogy nem olyan rég olvastam újra, így nincs is ezzel baj, az tökéletesen megvolt, hogy mi volt a második kötet legvége – és ugyanitt folytattuk is a harmadikban. Ez egy olyan történet ív, aminél annyira nem tűnt fel az idő múlása, hogy csak akkor tudatosult bennem, hogy több, mint egy évet felölelt az egész sztori, amikor [spoiler alert!]az Új Látóhatáron Seth megjegyezte, hogy ez a baba is Waverly petesejtjéből van, tehát már több, mint 9 hónap eltelt az elrablásuk óta. Jézusom![spoiler vége]

Wave-t legalább ennyire menőnek képzeltem el
[Forrás: Pinterest]
Történetileg elérkeztünk a végkifejlethez, rengeteg kérdés merült fel az előző két kötet során, amire itt akart az ember választ kapni. Az egyik legdiplomatikusabb megoldás az volt, hogy nem volt konkrét megoldás. Itt a képlet hamisítására/elrontására gondolok – szándékos volt-e akkor, vagy sem? Nos, ezt „nesze semmi, fogd meg jól” alapon válaszolta meg az írónő – ami kicsit arra enged következtetni, hogy nem mert maga az alkotó sem állást foglalni. Ez tényleg az arany középút és rábízza az olvasóra (aki eddigre talán már állást is foglalt, de ezt felejtse el, mert úgyis újragondolja a harmadik rész után), hogy melyikben is hisz. Én nem mondom el a saját meglátásom, nem szeretnék senkit sem befolyásolni. Nekem igazából sosem volt kérdés, hogy mi is történt pontosan.
Szerintem itt egy korrekt lezárást kaptunk, legalábbis nem egy teljesen ismeretlen tényező rombolta le az eddig felépített világot, hanem több idő és több ember rossz döntése vezetett idáig.

A karakterek közül természetesen a gyerekek a lényegek: végre beértek! Eleve adott volt a szitu, hogy fel kell nőniük mert nem maradtak felnőttek. Ezt az idősebbek hol több, hol kevesebb sikerrel kivitelezték, de most, hogy újra bejöttek a képbe a felnőttek mégis csak elmosolyodott az ember, amikor Wave csak hozzá akart bújni az anyukájához és kész. Semmi több. Ezt minden felnőtt sokszor kívánja, ne is tagadjuk! Nekem ez úgy valósághűbbé tette a dolgot, nem vált hirtelen senkiből sem 40-50 év tapasztalattal beszélő és okos döntéseket hozó akárki. Pont, hogy az öregek voltak a ludasok! Elrontotta őket a korrupció, amit még a földi léttel hoztak magukkal. Szerintem a legnagyobb fejlődést Seth és Kieran végezte el, főképp az utóbbira vagyok igazán büszke! A legvége miatt, amit azért nem írok le, mert aki eddig eljutott a sorozatban, annak meghagyom az élményt.

A borító természetesen gyönyörű, élénk színű és tetszik, hogy összehozták a két arcot, ami az előző részeken volt rajta! Jó lapozni, nem törik, viszont volt benne jó pár helyen gépelési hiba (4-5 talán), azt egy utolsó átolvasással lehetett volna korrigálni.

Összességében egy remek sorozatot kaptam a világűrről és egy olyan disztópiáról, ami ugyan most tök valószerűtlennek tűnik, de ha továbbra is azt szajkózza például az USA elnöke, hogy „a klímaváltozás nem valós”, akkor kereshetünk egy új bolygót az emberiségnek…



Műfaj: disztópia, sci-fi, űrutazás
Korosztály: 16-18+, felnőttek
Terjedelem: 368 oldal
Kötés: füles, kartonált
Fordította: Marczali Ferenc
Írta: Amy Kathleen Ryan
Eredeti cím: Flame
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.