Stieg Larsson: A tetovált lány

2018. november 2., péntek

A filmes borító [Forrás Moly]
Fülszöveg:
"Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt."


"Soha nem szabad akkor harcba szállni, amikor majdnem biztosra vehető, hogy te leszel a vesztes. Viszont azt sem hagyhatod, hogy valaki, aki egyszer megalázott, szárazon megússza. Várd ki a megfelelő időpontot, miután visszanyerted az erődet, és sújts le rá - még akkor is, ha valójában már okafogyottá vált a dolog!"

Több évtizedes rejtély foglalkoztatja a ma már bőven nagypapa korú Henrik Vangert, egy hatalmas cégbirodalom exvezetőjét. A legutolsó születésnapi ajándékánál eldönti, hogy tesz még egy utolsó próbálkozást annak érdekében, hogy kiderüljön a régen történt gyilkosság mibenléte - s felkeresteti a médiában igen nagy szerepet kapott újságírót, Mikael Blomkvist-et. Az oknyomozó riporter először nem érti, hogy mit akar tőle Vanger és miért pont tőle. Végül úgy dönt, hogy segít az öregúrnak, megpróbálja kideríteni azt, hogy mi történhetett azon a nyáron, amikor Henriett Vangert meggyilkolták. Egy botrány miatt amúgy is ideje, hogy kissé visszavonuljon a mindennapokból így kapva kap az alkalmon és Hedestadtba költözik, ahol is egy évet kap arra, hogy kiderítse a történeteket - s mindezt egy önéletrajzi könyv álcája mögé bújtatva.

Eközben a Milton Security legjobb átvilágítója, Lisbeth Salander is feltűnik a színen...

Lisbeth Salander (Roonye Mara szerepel a képen)
[Forrás: Pinterest]
Jómagam a film után döntöttem el, hogy jobban belemélyedek ennek a témájába, interneten kerestem és ekkor jöttem rá, hogy ez egy sorozatnak az első részét jelentette, és azon belül is egy amerikai remake-t. Azóta Mikael Blomkvist számomra Daniel Craig arcával és alkatával jelent meg az olvasások során, Lisbeth Salander viszont a borítók, saját fantáziám és Rooney Mara alakításának keverékéből létrejött személy lebegett lelki szemeim előtt. Nem volt rossz, azért erősen látszik, hogy ennyire erős hatást tett rám a film. 

Maga a könyv karácsonyi ajándék volt, az egész sorozatot kértem, vagy megvettem talán a másodikat magamnak és úgy kértem a többit? Már nem emlékszem, nem is ez a fontos, hanem az, hogy meg van mind! És megint elolvastam, és még mindig imádom.
A krimi szála a történetnek, aminek apropóján elindul a történet és a szereplők sorsa összekapcsolódik remekül ki van dolgozva. Az író, Stieg Larsson saját tapasztalatból tudta, hogy egy újságnál hogyan is mennek a dolgok, ezek a részek a későbbiek során kifejezetten hangulatossá teszik az egészet. 

A legtöbb karakter itt bukkan fel. A nagyjukra természetesen nem kell sokáig figyelnünk, akik a későbbiekben is fontosak lesznek, azokat könnyen megjegyzi az Olvasó - vagy azért mert nagyon jók vagy mert nagyon idegesítik. A történet krimiszála mellett a karakterek azok, akik miatt érdemes ezt az egészet elkezdeni olvasni és hagyni, hogy magával ragadjon. Plusz azok az információk, amiket ezekben a kötetekben megoszt Larsson, igazi tényeken és statisztikákon alapulnak, plusz egy történelmi gyorstalpaló a svéd nácizmus történetéről is belefért. (Ami számomra nagyon érdekes volt, hiszen történelem rajongó vagyok, szívesen olvasok bármiről)

Számomra Lisbeth Salander az abszolút etalon szereplő, az egyik legjobb és legkedveltebb az eddig olvasott művek közül - bár tuti, hogy elhamarkodottan mondok ilyeneket. Ami érdekes volt számomra, hogy jómagam nem nagyon szeretem Mikael-t. Furcsa, hogy a másik főszereplő ennyire irritált volna a folyamatos "legyet is röptében" hozzáállásával - ami saját bevallása szerint fiatalsága volt, és a kósza numerákból mára már kinőtt - ehhez képest legalább 3-4 csajt megfektet a sztori folyamán. 

Etalon történet, imádom! Ez az első kötet remek felvezetése a másik kettőnek még a sorozatból, amit ha egyszer elkezd az ember és rákap a svéd krimi izére nem tudja letenni. Ahogy néztem Moly-on a dátumokat, mindig az első kötet az, amit a leglassabban olvasok el. Fogalmam sincs, hogy miért - jó, a legutóbbi esetén a munka miatt alig volt erőm már olvasni - de eléggé érdekel. A következő 2-3 napos művelet volt. 

Ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek az igazán életszerű karakterek és a botrányok, amik egy-egy országban elfordulhatnak.

Műfaj: krimi, thriller
Korosztály: 18+ felnőttek
Terjedelem: 576/620 oldal
Kötés: puhatáblás, kartonált
Fordította: Péteri Vanda
Írta: Stieg Larsson
Eredeti cím: Män som hatar kvinnor(Millenium 1.)
Kiadó: Animus
Megjelenés éve: 2005
Magyar kiadás: 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.