Kerstin Gier: Smaragdzöld

2019. július 23., kedd

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"Mit tesz az, akinek összetörték a szívét? Úgy van. Telefonál a legjobb barátnőjével, csokoládét majszol és hetekig dagonyázik a boldogtalanságban. Csak az a bökkenő, hogy az akarata ellenére időutazóvá vált Gwendolynnak egészen más dolgokra kell tartalékolnia az energiáit: például a túlélésre. Mert azok a szálak, amelyeket a kétes hírű Saint Germain gróf még a múltban illesztett egymáshoz, immár a jelenben is veszélyes hálóvá szövődtek.

Ahhoz, hogy felfedjék a titkot, Gideonnak és Gwendolynnak nem elég eltáncolni egy menüettet a 17. század egyik legpompásabb bálján, hanem hanyatt-homlok kell belevetniük magukat a kalandokba bármelyik évről is legyen szó…

Érzelmi hullámvasút az évszázadokon keresztül: Gideon és Gwen kalandjai Kerstin Gier, kitűnő bestseller-szerző tollából.

Beleszeretsz!"


"A két sóvárogva várt mesebeli herceg ezen a reggelen kivételesen az istállóban hagyta a fehér paripáját, és metróval érkezett – szónokolta Xemerius kenetteljes hangon. – Amikor megpillantották őket, a két hercegnőnek felcsillant a szeme, és amikor az ifjonti hormontöltetek zavart puszik és bárgyú vigyorok formájában összetalálkoztak, az okos és végtelenül szép démonnak sajnos bele kellett hánynia egy papírkosárba."



A könyvből készült film borítója
[Forrás: IMDB]
A szerelem minden tinédzser lány szívét összetöri legalább egyszer. Nem a rajongói hülyeségek, hanem az igazi, fájdalmas, csalódós tapasztalat. Amikor nem akarsz semmit sem tudni, senkit sem látni, csak a legjobb barátnőddel átbeszélni a dolgokat. Majd aztán később emelt fővel szembenézni azzal a döggel, aki átejtett, s túlélni a mindennapokat. Ja, és persze közben bálra gyakorolni a táncot, a helyes viselkedést, a történelmi adatokat, ruhákat próbálni - s megmenteni a történelembe menekült két időutazó becsületét, s a grófot megállítani. Kissé besűrűsödött Gwendolyn élete... (Spoileres értékelés!)

Azt írtam, hogy az előző kötet vitte a prímet. Hazudtam. Ez a rész tette fel az I-re a megérdemelt pontot. Mindössze két hét alatt (saccra, nem számoltam a történeti időmúlást) Gwendolyn rengetegszer elapszált a múltba, próbálta megmenteni a két ex-időutazó becsületét és leleplezni Saint Germain grófját - aki nem is annyira gróf, mint próbálja mindenkivel elhitetni. Az igazi pofára esés pedig a jóslat teljes megismerése és értelmezése volt.

A másik fontos szál a szerelem kibontakozása és elfogadása volt. Ahogy a trilógia címe sejtette, itt bizony akkor is boldogság lesz, ha a fene fenét eszik is! Valamint akkor is, ha a gróf célja az örök élet, s ennek egyetlen dolog áll az útjába, az pedig maga Gwendolyn s a mágiája. 

Csodaszép fanart
[Forrás: Tara Spruit Art]
Ahogy a sorozat elején meg lett említve, a Rubiné a "holló hatalma". Számomra túl nyilvánvaló volt, hogy a halottakkal való kapcsolat lesz ez a rejtélyes dolog - de a buta leánynak három kötet kellett, hogy ezt beismerje és rájöjjön a félistennel az oldalán. De tényleg! Nem az lesz az első dolog, ami eszembe jut, ha mágiát kérnek rajtam számon? Hahó, látom a szellemeket! Ja, hogy ezt két kötete nem is mondtam? Erre nem is gondoltam!

Na, de ezt leszámítva a legmegdöbbentőbb a vége volt. Az már tényleg túl nagy spoiler lenne, szóval csak ennyi utalást teszek rá - még ha eddig nem is tartottam magam annyira ehhez, de ezt egyszerűen nincs pofám leírni. Tátott szájjal olvastam, amikor a végéhez értem, de az a fricska, ahogy csak azért is megoldották az együttlétet, mosolygásra késztetett.

Összességében az egész trilógia az egyik legjobb kortárs szerelmi regény, ami mostanában a szemem elé került. Bátran merem bárkinek ajánlani, aki kicsit is érdeklődik a szerelem és a történelem iránt, bár inkább az előbbi a mérvadó...

Szerkesztői megjegyzés: 2014-ben készült értékelés.)


Téma: ifjúsági, romantikus, időutazás
Korosztály: 12+ évesek
Terjedelem: 444/446/448 oldal
Kötés: puhatáblás, keménytáblás
Fordította: Szakál Gertrúd
Írta: Kerstin Gier
Eredeti cím: Smaragdgrün
Kiadó: Könyvmolyképző Kft.
Megjelenés éve: 2010
Magyar kiadás: 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.