Benina: Megsebzett szabadság

2018. október 27., szombat

A borító [Forrás: Moly]
Fülszöveg:
"Kr.u. ​955.

Egy bajor lány:
Flaviát elragadják otthonából a portyázó magyarok. A lány rabszolgasorsra jut, és az ellenség táborának vezére, Daval dönt az életéről. Flavia minden alkalmat megragad a szökésre, ám a férfi nem ereszti.

Egy Farkas:
Daval a nemzetség élén állva testvéreivel együtt hűen harcol a hazáért. Szünet nélküli kalandozások, csaták teszik ki a mindennapjaikat. A bajor rabszolgalány jelenléte alapjaiban kavarja fel a Farkasok nemzetségének családi békéjét. Daval küzd megmagyarázhatatlan vonzódásával, miközben a világa darabokra hullik, a jövője feketeségbe burkolózik, míg végül az egyetlen, amit biztosnak hisz, hogy Flaviának mellette a helye.

Egy alku, mely megpecsételi mindenkettőjük sorsát.

Önmaguk számára is képtelen érzések kelnek életre, és nem tehetnek mást, mint engednek a sodrásának. Rabsága közben Flavia szembesül a valósággal: a magyarok talán nem is olyan barbár népség, mint gondolta.

Csakhogy a lányt, és szerelmének kibontakozását egy nap utoléri a múlt. Mi lehet az, ami még a barbár magyaroknál is jobban megijeszti Flaviát?

A Megsebzett szabadság Daval és Flavia szerelmének nem mindennapi története a magyarok kalandozásának idején.

A véredben lobog az ősi láng!"


Gondolkodom, gondolkodom… és rájövök, hogy sosem olvastam még történelmi romantikust. Legalábbis ilyet biztos nem, mint a Megsebzett szabadság. Kellemesen csalódtam, ez is az a könyv, ami rajta volt a várólistámon, de hogy miért? Na, ezt már nem tudom. Egyébként magamtól biztos, hogy nem választottam volna. A portyázó magyarok történelemből nem voltak a szívem csücskei (amúgy is az egyetemes történelmet jobban bírom). 

Flavia [Forrás: Benina FB]
Tehát: adottak a magyarok, 900-as évek felénél járunk, mikor még portyáztunk, fosztogattunk és boldogan vágtattunk a semmi közepén a szomszédos jurtákig. Főszereplőnk a bajor kisasszony Flavia, akit elrabol a magyarok egy kisebb csoportja és rabszolgának választja a tábor vezetője kitolásul a portyázás vezetőjének. A konfliktus Balmaz és Daval között végig tisztán érezhető és érthető is. Ez plusz pont, hogy nem csak egy mondvacsinált indokkal kerülgetik egymást, hanem kézzel fogható és teljesen reális a magyarázat. 
Természetesen nem árt minimális történelmi ismereteket felelevenítése az olvasás maradéktalan értéséhez és élvezetéhez – tehát ahogy említettem, ez a 950-es évek; mint tudjuk 955-ös augsburgi csata után a magyarok leálltak a portyázással. Ennél több szerintem nem kell, csak hogy el tudjuk helyezni korban és térben az egészet. (Komolyan, mintha történelem esszét írnék: tér, idő, rövid felvezetés – kifejtés.) Viszont a baj, hogy történetileg többet nem igazán tudok mesélni. Adott a vezetői harc, nyilvánvalóan romantika is feltűnik… inkább a zavaró tényezőt emelném ki, hogy a könyv ¾-e valakinek a gyógyításáról szólt. De tényleg! Vazul, Gyöngyvér, Daval… reméltem, hogy nem bukkan fel még valaki, mert lehet, hogy elhajítottam volna a könyvet, hiába könyvtári. 

A karakterek közül természetesen Flavia az egyik legkiemelkedőbb fejlődés szempontjából. Annyira nem tűnik fel az idő múlása egyébként, így kicsit hirtelennek tűnhet a „pálfordulása”, miszerint a magyarok mégsem annyira barbár népség, mint Ő hitte – de ez majdnem egy évnyi ott tartózkodás után alakul ki benne. Ezen kívül mi a volt szolgálója (akinek máris nem emlékszem a nevére) volt még érdekel, pláne ahogy Balmaz bánt vele, de valahogy annyira meseszerű lett az Ő történetének vége, hogy inkább ne is essen róla több szó. 
Sőt, az egész túl szép volt. Természetesen a végén azért kicsit belecsaptunk a lecsóba, de hát folytatásnak SE HÍRE SE HAMVA! BENINAAA, HOL A KÉZIRAT?!

Külcsín nem tetszik: azt hittem, hogy egy farkas van a borítón alul, csak sokadik nézésre jöttem rá, hogy az bizony Daval lova. Kellemetlen. Khm. Benina egyébként tehetséges rajzos is, Facebookon követtem munkásságát, és jó pár képet készített magához a történethez, ami viszont nagyon jó, mert így ellenőrizhetjük, hogy ugyanúgy képzeltük el a szereplőket, mint az író? Vagy esetleg teljesen máshogy? Szépek a rajzok, Daval elég brutál jó lett! 

Összességében: miért nincs folytatás? Nekem nem volt bajom, hogy nem volt teljes mértékben történelem és korhű. Nekem ne beszéljenek itt ’isa-val meg ilyenekkel, valaki ezt is nehezményezte. Ez még mindig egy fiktív regény ám! :)


Műfaj: történelmi romantikus
Korosztály: ifjúsági
Terjedelem: 344 oldal
Kötés: puhatáblás, kartonált
Írta: Benina
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Megjelenés éve: 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rókavár © 2018. Diamond Fox - Minden jog fenntartva. Készítette: Láng Szilárd (Sol). Üzemeltető: Blogger.